Yritysvastuu

Ympäristövastuu

Bernerin ympäristövastuutyötä ohjaa ympäristöohjelmamme. Keskitymme ympäristövastuutyössämme toimintamme energia- ja materiaalitehokkuuden lisäämiseen, ympäristövaikutusten minimoimiseen ja uusien ympäristöystävällisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.

Painopistealueemme vuosille 2018–2020 ovat vastuullinen pakkaus ja raaka-aine sekä tuotannon ja kuljetusten ympäristövaikutusten minimointi.

Toiminnallamme on ISO 9001 -laatusertifikaatti, ISO 14001 -ympäristösertifikaatti sekä ISO 22716 -sertifikaatti kosmeettisten tuotteiden ja hygieniatuotteiden valmistukseen ja varastointiin.

Kestävien pakkausratkaisujen kehittäminen

Tavoitteenamme on kehittää ja ottaa käyttöön uusia ekologisia pakkausratkaisuja tuotteissamme. Osallistumme suomalaiseen innovaatiotyöhön perinteisen muovipakkauksen korvaamiseksi biohajoavilla pakkauksilla ja lisäämme myös kierrätysmuovin käyttöä.

Aloitimme vuoden 2019 alussa Bernerin muovitiekartan kehittämistyön sisäisellä, tietoisuutta muovista lisänneellä Hyvä paha muovi -luentosarjalla. Tulemme jatkamaan muovitiekartan kehittämistä edelleen vuoden 2019 aikana.

Saavutuksia vuonna 2018

Vuonna 2018 jatkoimme edellisvuonna aloittamaamme yhteistyötä Sulapac Oy:n kanssa innovatiivisten pakkausratkaisujen kehittämiseksi ja pääsimmekin lanseeraamaan ensimmäisen tuotteemme, LV All Around Creamin, Sulapacin biohajoavassa pakkauksessa.

Vuoden lopussa lanseerattu, Heinävedellä valmistettu siivous- ja pyykinpesuaineiden Heti-tuotesarja on pakattu kierrätysmuovista valmistettuihin pulloihin ja pullot voidaan kierrättää edelleen. Heinävedellä valmistetun LV Color Pyykinpesunesteen säästöpakkauksessa on puolestaan 75 prosenttia vähemmän muovia kuin vastaavan kokoisessa muovipullossa.

GreenCare-tuotteissa olemme siirtyneet vastuullisuudessa askeleen eteenpäin, sillä olemme siirtyneet käyttämään tuotepakkauksissa muovia, joka sisältää kierrätettyä materiaalia. Kierrätysmuovin käyttäminen ja tuotepakkausten optimoiminen vähentää neitseellisen muovin tarvetta noin 35 000 kiloa vuoden 2019 aikana.

Muovipakkauksistamme 85 prosenttia on kierrätettävissä

Kaiken Heinäveden tuotantomme muovisen pakkausmateriaalin voi viedä muovinkeräykseen (XZ, LV, Herbina, Heti, Rajamäen etikat, Lasol, Korrek). Muovipakkauksistamme 85 prosenttia on kierrätettävissä. Ne 15 prosenttia pakkauksistamme, joita ei voida kierrättää, koostuvat usean muovilaadun kerrospakkauksesta, joka estää kierrätyksen. Näiden pakkausten korvaamiseksi ei ole vielä teknistä ratkaisua saatavilla, joka säilyttäisi tuotteen laadun. Nämä pakkaukset pystytään kuitenkin hyödyntämään lajittelun jälkeen energiatuotannossa. Olemme parhaillaan selkiyttämässä pakkaustemme kierrätysmerkintöjä.

Oman tuotannon pakkauksissa käytössä olevat pahvit ja kartongit ovat kierrätettäviä, kuten myös lasiset ja metalliset pakkaukset. Huolehdimme pakkauskierrätyksemme tuottajavastuusta sopimuksella Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kanssa.

Tavoitteet 2025

Jatkamme pakkausinnovaatioiden kehitystyötä myös tulevina vuosina teknologisen kehityksen edetessä pidemmälle. Tavoitteemme on, että vuonna 2025 kaikki pakkauksemme ovat kierrätettävissä, kierrätettyä tai uudelleenkäytettävissä. Kierrätettyä materiaalia koskeva tavoitteemme on, että 25 prosenttia tuotteistamme on pakattu kierrätettyyn materiaaliin vuonna 2025.

Tavoitteenamme on myös, että 5 prosenttia tuotteistamme olisi pakattu biopohjaiseen ja mikromuovittomaan materiaalin vuonna 2025. Haluamme kehittää pakkausratkaisuja, joiden ympäristövaikutus olisi niiden koko elinkaaren aikana mahdollisimman pieni.

Vastuullinen raaka-aine

Kehitämme tuotteita niin kosmetiikkaan kuin maanviljelyn ja puutarhanhoidon tarpeisiin, joissa on paikallisia biopohjaisia raaka-aineita sekä raaka-aineita bio- ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista.

Kiertotaloutta edistämässä

Vuonna 2017 lanseerattu, Bernerin ensimmäinen kiertotaloustuote, GreenCare Ympäristön Ystävä -puutarhalannoite on saanut ympäristötietoisten kuluttajien keskuudessa hyvän vastaanoton. Tuoteperhe laajenikin vuonna 2018 useampaan pakkauskokoon ja saataville useampaan myyntipisteeseen.

Luonnonvaroja säästävät GreenCare Ympäristön Ystävä -tuotteet on suunniteltu yhteistyössä BSAG:n (Baltic Sea Action Group) ja Soilfoodin kanssa, ja niiden valmistusketju raaka-aineen hankinnasta valmiin tuotteen pakkaukseen on mahdollisimman ympäristöystävällinen. GreenCare Ympäristön Ystävä hyödyntää muun muassa viljojen sivujakeet, sokerituotannon sivuvirrat sekä kasviöljyjen tuotannossa ylijääneitä sivuvirtoja. Jokaisesta myydystä Ympäristön Ystävä -tuotteesta lahjoitimme viime vuonna myös osuuden BSAG:lle Itämeren suojelutyöhön.

Olemme sitoutuneet kehittämään ekologisia tuoteinnovaatioita kiertotalousratkaisujen kautta, ja selvitämme uusia ravinteiden kierrätysmahdollisuuksia sekä kotipuutarhan että maanviljelyn kestävän kehityksen puolesta.

Mikromuovit poistettu omista tuotteistamme

Olemme viime vuosien aikana tehneet paljon tuotekehitystä ympäristölle haitallisten mikromuovien poistamiseksi kosmetiikkatuotteistamme. Viimeinen mikromuovia sisältävä tuotteemme, LV Hoitava roll on -antiperspirantti uudelleen formuloitiin vuonna 2018, ja vuonna 2019 kaikki tuotannossa olevat kosmetiikkatuotteemme ovat mikromuovittomia.

Muissa omissa kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissamme luovuimme mikromuoveista jo vuoden 2015 aikana heti kun Cosmetics Europe antoi kosmetiikkateollisuudelle suosituksen luopua mikromuovien käytöstä kosmetiikkatuotteissa vuoteen 2020 mennessä. 

Tuomme maahan useita tunnettuja kosmetiikkamerkkejä, kuten Clarins, Sensai, IsaDora, Nuxe, Bronx Colors sekä Mavala. Näissä merkeissä poishuuhdeltavissa tuotteissa ei ole käytetty mikromuovia. IsaDoran glitterkynsilakassa on toistaiseksi mikromuovia glitterin muodossa, mutta muissa IsaDoran tuotteissa mikromuovia ei ole. Poishuuhdeltava tuote lisätty kesäkuussa

Hankimme palmuöljyn RSPO:n jäseniltä

Palmuöljy (palm oil) ja palmunydinöljy (palm kernel oil) ovat palmukasvista saatavia öljyjä. Kosmetiikkateollisuudessa käytetään palmunydinöljyä, joka saadaan ruoanvalmistuksen sivutuotteena.

Kaikki palmuöljy, jota käytämme omien kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteidemme valmistuksessa, hankitaan kestävän palmuöljyn yhdistyksen Round Table on Sustainable Palm Oilin (RSPO) jäseniltä. RSPO kehittää periaatteita kestävälle palmuöljytuotannolle. RSPO:n jäsenet ovat sitoutuneet lisäämään öljypalmutuotannon ekologista, sosiaalista ja taloudellista vastuullisuutta. Tällä hetkellä paras tapa vaikuttaa vastuulliseen palmuöljytuotantoon on tukea RSPO:n tavoitteita.

Selvitimme vuonna 2018 tarkemmin, missä oman tuotannon raaka-aineissamme on palmuöljyjohdannaisia. Selvityksen tuloksena oli, että noin 15 prosenttia käyttämistämme raaka-aineista sisältää palmuöljyjohdannaisia. 55 prosentissa kokonaiskilomäärästä ja 65 prosentissa kappalemäärästä öljy on sertifioitua RSPO-laatua (Mass balance, Segregated, Identity Preserved).

Tavoitteenamme on nostaa RSPO Mass Balance -palmuöljyjohdannaisten osuus vähintään 85 prosentiksi vuoden 2019 aikana. 100 prosenttiseen sertifioituun RSPO-laatuun tulemme siirtymään viimeistään vuoden 2022 aikana. Uusi tavoitteemme tulee vaatimaan työtä reseptien kehittämisessä.

Palmuöljyn käyttö herättää huolta ympäristöstä ja sademetsien tilanteesta. Tästä syystä palmuöljyä käyttävät teollisuudenalat, myös kosmetiikkateollisuus, etsivät jatkuvasti uusia, aiempaa kestävämpiä ratkaisuja palmuöljyn tuotantoon.

Palmun tuotannosta saadaan ylivoimaisesti paras öljysaanto. Jos se korvataan täysin muilla kasviöljyillä, kuten oliivi-, kookos- tai rypsiöljyllä, tarvitaan huomattavasti enemmän viljelyalaa. Tämä ei ole ympäristön kannalta välttämättä parempi ratkaisu. Tästä syystä moni kosmetiikan raaka-aineiden valmistaja on RSPO:n jäsen ja siten määrätietoisesti vaikuttaa palmuöljyn kestävään ja vastuulliseen tuotantoon.

Vaihtoehtoja palmuöljylle

Käytämme tuotteissamme myös muita luonnonöljyjä, kuten oliivi-, avokado-, manteli- ja rypsiöljyä. Hyödynnämme muun muassa kotimaista tyrniöljyä ja mustikansiemenöljyä, sekä muita marjansiemenöljyjä. Oxygenol-hammastahnassa käytetään kotimaista ksylitolia.

Vastuullisesti hankittua sheavoita

Sheavoi eli karitevoi on voipuun pähkinästä saatava, E-vitamiinia sisältävä rasva, joka rauhoittaa ihoa ja auttaa ihoa uudistumaan. Käytämme sheavoita muun muassa Herbina-tuotteissa.

Käyttämämme sheavoi on vastuullisesti hankittua ruotsalaisen toimittajamme kautta. Toimittajamme on yksi Global Shea Alliancen perustajajäsenistä.

Tuotannon ja kuljetusten ympäristövaikutusten minimointi

Aloitimme vihreän sähkön käyttämisen kaikilla Bernerin Suomen-toimipaikoilla viime vuonna. Teimme myös alustavan suunnitelman aurinkosähköinvestoinnista Heinäveden tuotantolaitoksille ja Viinikkalan logistiikkakeskukseen. Tarkastelemme investoinnin toteutumismahdollisuutta vuoden 2019 aikana.

Lisäsimme Heinävedeltä suoratoimituksia asiakkaidemme keskusvarastoihin sekä ympäri Suomea sijaitseviin terminaaleihin ja olemme näin pystyneet vähentämään kuljetettujen kilometrien määrää. 
Siirryimme myös käyttämään Heinäveden ja Viinikkalan välisissä tuotekuljetuksissa niin sanottuja pankorekkoja, joissa tuotteet pystytään lastaamaan kahteen kerrokseen.

Vuonna 2018 liityimme mukaan S-ryhmän päästöjen vähentämiseen tähtäävään Iso Juttu -ilmastokampanjaan omilla sitoumuksillamme uusiutuvan energian käyttämisestä, energiankäytön tehostamisesta sekä vähäpäästöisempien tuotteiden kehittämisestä.

Kestäviä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kuluttajille

Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki kertoo puolueettomasti tuotteen ja palvelun ympäristöystävällisyydestä – tuotteen turvallisuutta ja laadukkuutta unohtamatta. Yhteensä 70 tuotteellamme on Joutsenmerkki.

Avainlipputuote-merkintä löytyy jo yhteensä 405 tuotteestamme. Avainlippu kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja työllistää Suomessa.

Allergia-, iho- ja astmaliiton hyväksymiä tuotteita on yhteensä 111. Allergiatunnus on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus. Allergiatunnustuotteet eivät sisällä hajusteita tai yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita tai niiden pitoisuuksia. Kodinkoneissa tunnus kertoo ominaisuuksista, joiden avulla voidaan vähentää sisäilman epäpuhtauksien määrää. Jokainen Allergiatunnuksen saanut tuote täyttää tarkat tuoteryhmäkohtaiset vaatimuskriteerit.

Oman Heinäveden tuotantomme luomutuotteiden määrä on kolme.

Avainlipputuotteita yhteensä 405
Joutsenmerkittyjä tuotteita yhteensä 70
Allergia- ja astmaliiton hyväksymiä tuotteita yhteensä 111

Oman tuotannon luomutuotteet 3